Prothese lingerie

De keuze van een geschikte prothese en daarop aangepaste beha is afhankelijk van uw lichaamsbouw en van de wijze waarop de operatie is uitgevoerd. Bij een goed geadviseerde prothese komt het model en gewicht van die prothese ongeveer overeen met uw eigen borst.

Protheselingerie is zo ontworpen dat uiterlijk weinig tot geen verschil meer zichtbaar is tussen uw eigen borst en de protheseborst. Tegenwoordig is er een ruime keuze in prothesebeha’s. Deze beha’s zijn voorzien van een hoesje om de prothese passend te kunnen dragen. In veel gevallen kunnen ook uw huidige beha’s, body’s, pantylettes en zelfs badkleding worden aangepast om daarin uw prothese te dragen. We overleggen graag of dit ook voor u van toepassing is.

Delia Mammacare levert borstprothesen en Mammacare-lingerie in meerdere modellen en maten van de merken:

Amoena
Anita
Nuria Ferrer
Marlies Dekkers

PROTHESE-BADMODE

Naast aangepaste lingerie leveren wij ook speciale prothese-badmode: zowel badpakken als tankini’s en bikini’s. Het speciale aan de prothese-badmode is dat de halslijn en armgaten veelal hoger gesneden zijn, zodat eventuele inkijk voorkomen wordt.

We leveren ook zwemprothesen, die tot 30% lichter zijn in gewicht dan een normale prothese. Ideaal dus voor het zwemmen. De zwemprothese is holler aan de binnenzijde, zodat het water er makkelijk langs glijdt en de prothese niet nat blijft.

 

AANVULLENDE PRODUCTEN

Naast volledige mammaprothesen leveren we ook allerlei hulpmiddelen en verzorgingsartikelen die het u als draagster van een mammaprothese aangenamer kunnen maken. Daarnaast zijn, indien u dit wenst, mamillaprothesen (tepelprothesen) leverbaar in meerdere huidtinten.

 

LEVERING VAN DE PROTHESE

Een mammaprothese is een adequaat hulpmiddel en moet ten aller tijde voldoen en passend zijn. Is dit het geval, dan heeft u minimaal om de 2 jaar recht op een nieuwe mammaprothese. Na deze 2 jaar kijken wij samen met u of uw huidige mammaprothese nog voldoet, of dat de mammaprothese vervangen moet worden. Mocht de borstprothese niet meer fijn zitten of heeft u het gevoel dat u verschil ziet tussen uw borstprothese en uw eigen borst kunt u ten aller tijde contact met ons op nemen. Mocht er een maatverschil zijn dan komt u in aanmerking voor een nieuwe wel passende mammaprothese.

Bij de eerste afspraak voor een mammaprothese vraagt de verzekeraar dat wij een artsenverklaring van u in huis hebben. Deze artsverklaring kunt u aanvragen bij uw behandelend specialist of uw huisarts.

In de meeste gevallen kunnen wij meteen uw mammaprothese leveren tijdens de afspraak. Daarnaast declareren wij voor u de mammaprothese bij de zorgverzekeraar.

Voor een geschikte mammaprothese biedt  Lingerie Delia & Mammacare deskundig advies. Aanpassing van een niet op mammaprothesen voorbereide beha of badkleding is mogelijk door onze gediplomeerde coupeuse.

 

GEBRUIKSAANWIJZING BORSTPROTHESE EN ONDERHOUD

De voorlopige borstprothese

Als u een borstamputatie heeft ondergaan en u wilt een voorlopige prothese dragen, dan krijgt u deze van de verpleegkundige van de afdeling. U krijgt dan een voorlopige prothese mee naar huis.

De aanschaf van een definitieve borstprothese

Voor de aanschaf van de eerste definitieve borstprothese heeft u een machtiging nodig ( te verkrijgen via uw Mammacareverpleegkundige). Of de borstprothese vergoed wordt en hoeveel er vergoed wordt. Is afhankelijk van uw zorg verzekeraar. Bij de aanschaf van een definitieve borstprothese wordt u geadviseerd om aan de volgende punten te denken.
a. Draag een goedpassende beha of laat u hier over informeren in de winkel.
b. Als u geen strakke bovenkleding draagt, neem dit dan mee voor het passen.

 

DE VERSCHILLENDE BORSTPROTHESES OP EEN RIJ

Deelprothese

Na een borst besparende operatie kan het soms nodig zijn om een deel prothese aan te kopen. Deze deel prothese is gemaakt van siliconen. De deelprothese wordt op de geopereerde borst gelegd. Zo wordt de contour van de borst zo goed mogelijk gevormd. Dit kan pas na een paar weken nadat de bestraling is afgelopen.

De siliconen borstprothese

De meeste borstprothesen zijn gemaakt van siliconen. Dit materiaal zit in een filter dun, huidkleurig laagje, een soort folie. Siliconen is een zacht, soepel materiaal waarmee de vorm van een borst goed kan worden nagemaakt. Het materiaal voelt bijna net zo zacht aan als een echte borst en houd een goede vorm. Bovendien neemt de borstprothese de temperatuur van de huid aan. De prothese is afwasbaar met water en neemt geen geur aan. U kunt er ook mee zwemmen en sporten. U kunt voor het zwemmen en sporten ook een hoesje maken of eventueel het hoesje van uw tijdelijke borstprothese gebruiken en deze opvullen met speciale (aquarium) watten. Het patroon van het hoesje is verkrijgbaar via uw Mammacareverpleegkundige.

Een zelfdragende borstprothese of contactprothese

Dit is een siliconen borstprothese die direct op de huid bevestigd wordt, zodat de prothese niet kan verschuiven. Sommige vrouwen hebben bij het dragen van deze borstprothese weer het gevoel een borst te hebben .Een nadeel van deze borstprothese kan zijn dat hij bij erge transpiratie minder goed wil plakken. De borstprothese moet regelmatig aan de plakzijde schoon gemaakt worden ( in principe elke dag dat de prothese gedragen wordt), zodat deze goed blijft zitten. Er zijn verschillende soorten contact protheses.

De maatprothese.
In enkele gevallen komt het voor dat bovengenoemde borst prothesen absoluut niet passen of problemen geven bij het dragen. Er is dan nog de mogelijkheid van een maatprothese. Dit is een prothese die speciaal voor u gemaakt wordt.

De lichtgewicht borstprothese

Deze borstprotheses zijn volledig gemaakt van siliconen of bestaan uit een kern van siliconen met daarom heen schuimplastic. De siliconen borstprotheses zijn erg uitgehold; wat opgevuld kan worden met dracon, vilt, watten of een apart bijgeleverd foam kussentje. Deze lichtgewicht borst prothese is vooral geschikt voor vrouwen die een grote cupmaat hebben of bij wie het gewicht van een normale borstprothese problemen oplevert, zoals schouder klachten.
Onderhoud.

Omdat de borstprotheses intensief wordt gebruikt, is het aan te raden deze goed te verzorgen:

Als u slaapt, hoeft u de borstprothese niet te dragen. Om een goede vorm te behouden, is het aan te raden de borstprothese te bewaren in de meegeleverde doos.

Houd de borstprothese schoon volgens de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Gebruik in elk geval geen agressieve ( bijtende) middelen, omdat deze de borstprothese kunnen
beschadigen. Advies is gebruik een huid tonic en cleaner van de fabrikant te gebruiken.

Let er op, mocht u de Soft Cleanser niet gebruiken de garantie van de leverancier niet meer geldt.

Pas op voor beschadiging door nagels, halen van katten of honden, stoom ( boven een pan), broches en corsages.

Als de borstprothese toch beschadigd raakt, kunt u een klein lekje repareren met een stukje tape.

De prothese moet regelmatig schoongemaakt worden, bij voorkeur elke dag. Reinig de prothese met zachte zeep ( alle verzorgingsproducten die dermatologisch getest en aan de Europese normen voldoen mogen gebruikt worden)Advies is gebruik een huid tonic en cleaner van de fabrikant te gebruiken. Spoelen met lauwwarm water en afdrogen met een zachte handdoek. De prothese mag nooit op de verwarming of met een föhn gedroogd worden! Wanneer de prothese niet gedragen wordt, bewaar deze dan in de verpakking. Zo blijft de prothese goed in model.Het is raadzaam om voor het dragen van de prothese de huid te reinigen hier door ontvet u de huid.

 

AANVULLENDE PRODUCTEN

Naast volledige mammaprothesen leveren we ook allerlei hulpmiddelen en verzorgingsartikelen die het u als draagster van een mammaprothese aangenamer kunnen maken. Daarnaast zijn, indien u dit wenst, mamillaprothesen (tepelprothesen) leverbaar in meerdere huidtinten.

 

LEVERING VAN DE PROTHESE

Een mammaprothese is een adequaat hulpmiddel en moet ten aller tijde voldoen en passend zijn. Is dit het geval, dan heeft u minimaal om de 2 jaar recht op een nieuwe mammaprothese. Na deze 2 jaar kijken wij samen met u of uw huidige mammaprothese nog voldoet, of dat de mammaprothese vervangen moet worden. Mocht de borstprothese niet meer fijn zitten of heeft u het gevoel dat u verschil ziet tussen uw borstprothese en uw eigen borst kunt u ten aller tijde contact met ons op nemen. Mocht er een maatverschil zijn dan komt u in aanmerking voor een nieuwe wel passende mammaprothese. Bij de eerste afspraak voor een mammaprothese vraagt de verzekeraar dat wij een artsenverklaring van u in huis hebben. Deze artsverklaring kunt u aanvragen bij uw behandelend specialist of uw huisarts. In de meeste gevallen kunnen wij meteen uw mammaprothese leveren tijdens de afspraak. Daarnaast declareren wij voor u de mammaprothese bij de zorgverzekeraar. Voor een geschikte mammaprothese biedt  Lingerie Delia & Mammacare deskundig advies. Aanpassing van een niet op mammaprothesen voorbereide beha of badkleding is mogelijk door onze gediplomeerde coupeuse.